Logo
Het is nu 28 maart 2024, 14:41



Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 2 berichten ] 
 Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 20 apr 2008, 21:23
Berichten: 3268
 Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden (Latijn: Belgica Foederata) was de naam van de republiek die bij gebrek aan een geschikte landsheer, in 1588 (tijdens de Tachtigjarige Oorlog) ontstond op het grondgebied van wat nu ongeveer Nederland is. Deze kleine republiek verwierf in de 17e eeuw (Gouden Eeuw) grote politieke, maar vooral economische macht. Zij speelde geruime tijd een hoofdrol op het wereldtoneel. Het einde kwam met de inval van de Franse troepen in 1794/1795, al was de neergang al lang daarvoor begonnen.


Context

Opmerkelijk in de kleine Republiek - die nooit meer dan 2,5 miljoen inwoners telde - was het enorme succes van de Nederlandse handel over de gehele wereld (VOC en WIC), de grote militaire successen tegenover ogenschijnlijk veel sterkere machten zoals Spanje en Engeland en de verovering van Indië (Indonesië), de enorme vloot (met 2000 schepen groter dan die van Engeland en Frankrijk samen), en de evenzeer ongeëvenaarde bloei van schilderkunst (Rembrandt en vele anderen) en wetenschappen (Hugo de Groot bijvoorbeeld) gepaard gaand met voor die tijd grote geestelijke vrijheid.

Na de afsluiting van de Schelde in 1585, vestigden veel stedelingen uit de Zuidelijke Nederlanden zich voornamelijk in Amsterdam, Middelburg, Leiden en Haarlem. In Amsterdam en Middelburg sprak een derde van de bevolking in die tijd met een Antwerpse tongval. In Leiden en Haarlem werd, in verband met de lakenindustrie, ook veel West-Vlaams gesproken. Naast de grote instroom van Zuid-Nederlanders was er sprake van een ongekende immigratie, uit o.a. Westfalen, waardoor in het begin van de 17e eeuw, één derde van de bewoners uit de Zuidelijke Nederlanden kwam of van buitenlandse afkomst was. In sommige steden zoals Leiden was dat op een bepaald moment zelfs ruim de helft van alle inwoners. De grote bloei van de Noordelijke Nederlanden was ingezet.

Tussen 1525 en 1675 steeg de stedelijke bevolking van de Noordelijke Nederlanden van 300.000 tot 815.000. De grootste steden (boven 25.000 inwoners) waren in 1675: Amsterdam (ruim 200.000), Leiden (ca. 65.000), Rotterdam (ca. 45.000), Haarlem (ca. 37.000), Middelburg (ruim 27.000) en Utrecht (ruim 25.000).

Tussen 1514 en 1680 groeide de bevolking van het gewest Holland van ongeveer 275.000 naar 883.000 personen, waarvan het merendeel in de 19 steden. In de volgende eeuw nam de bevolking daarna langzaam af tot ca. 783.000 (ca. 1750 bereikt, daarna stabiel tot het einde van de 18e eeuw). In de periode tot 1800 was er tevens sprake van een sterfte-overschot van ongeveer 800.000 personen en emigreerden bovendien 250.000 mensen naar het buitenland. Berekend is dat ongeveer 1,4 miljoen mensen in die periode naar de steden getrokken zijn, waarvan 1,2 miljoen door immigratie.


Geschiedenis

De Nederlanden behoorden in de tweede helft van de vijftiende eeuw door vererving en verovering aan de Bourgondiërs. Van alle gewesten waren het hertogdom Brabant en het graafschap Vlaanderen veruit de belangrijkste van de Nederlanden. Ze hadden de grootste bevolking en waren vergeleken met de rest van de Nederlanden economisch het meest ontwikkeld. Vergeleken met de rest van Europa werd de economische macht alleen door Noord-Italië geëvenaard. Het graafschap Holland stelde in de vijftiende eeuw nog weinig voor. Het had weinig export en moest het vooral hebben van de scheepvaart en visserij. Ook de steden in Holland waren met ongeveer 10.000 inwoners klein vergeleken met de steden in de zuidelijke Nederlanden. Een groot verschil was dat in Vlaanderen en Brabant de rijkdom en bevolking waren geconcentreerd in een klein aantal steden. In Holland was er niet echt sprake van een concentratie, maar was het juist gespreid door een groot aantal kleine steden. Het percentage dat in Holland in de stad woonde was met 45% groter dan in Vlaanderen (36%) en Brabant (31%). De steden in Holland kenden in tegenstelling tot de andere gewesten weinig autonomie, waardoor zij gedwongen waren samen te werken.

De zuidelijke gewesten kregen door hun belang meer aandacht van de hertog dan de noordelijke. Zo was het hof van de hertog in het zuiden gevestigd en ook de eerste universiteit werd in het zuiden gevestigd. De hertog vond het vooral belangrijk dat het rustig was in het noorden en dat de gewesten belasting afdroegen. Toen Holland een conflict kreeg met het Hanzeverbond konden zij dan ook niet op steun rekenen van de hertog of van de twee machtige gewesten Vlaanderen en Brabant. Om die reden namen de Staten van Holland het heft toen in eigen hand en ondernam men een expeditie tegen Lübeck en haar bondgenoten.

Tijdens de regering van Karel de Stoute werd het bestuur van de Nederlanden tot ongenoegen van de gewesten meer gecentraliseerd, werd het leger uitgebreid en werden de belastingen verhoogd. Na zijn dood kwam Vlaanderen in opstand tegen de opvolger Maria en werd het Groot Privilege in 1477 afgedwongen, waarin de rechten van de gewesten beschreven stonden. Maria trouwde met de Habsburger Maximiliaan waarmee de Nederlanden overgingen naar het huis van de Habsburgers. Na de dood van Maria deed Maximiliaan er alles aan om het Groot Privilege af te schaffen, dit tot groot ongenoegen van de gewesten die opnieuw in opstand kwamen. Door militair ingrijpen werd deze grote opstand gebroken.

Na de mislukte opstand probeerden de Habsburgers van de zeventien Nederlandse gewesten een eenheid te smeden met als hoofdstad het zuidelijk gelegen Brussel. Van deze gewesten waren Vlaanderen, Brabant en Holland veruit de belangrijkste en zij brachten gezamenlijk dan ook 75% van de belastingen op. De overige 14 gewesten zorgen dus voor 25% van de belastinginkomsten. De noordelijke buitengewesten moesten gereorganiseerd worden en dat werd gedaan met financiële middelen uit Holland. Holland probeerde al langere tijd haar invloed op de noordoostelijke gewesten te vergroten. Dit in tegenstelling tot Brabant en Vlaanderen die zich niet bemoeiden met de gewesten boven de grote rivieren. De onderlinge contacten tussen de noordelijke gewesten en Holland waren, onder andere vanwege de binnenlandse handel die via de rivieren liep, dan ook nauwer dan die met de gewesten ten zuiden van de rivieren. Omdat de noordelijke gewesten alleen met elkaar te maken hadden en zich verder niet bemoeiden met de gewesten ten zuiden van de grote rivieren en andersom, lag een eenwording van de noordelijke gewesten al lang voor de onafhankelijkheid van de Republiek voor de hand. Dit saamhorigheidsgevoel werd versterkt doordat Nederlandse humanisten beweerden dat de Nederlanders boven de rivieren afstamden van de heldhaftige Batavieren, waardoor de onderlinge verbondenheid nog eens verstevigd werd.

De Reformatie begon in de Lage Landen aan het begin van de zestiende eeuw. Oorzaak was onder andere de ontevredenheid van de mensen over de wantoestanden in de Rooms-katholieke Kerk. In het begin werd het protestantisme door de meeste mensen in het geheim beleden, omdat degenen die openlijk het nieuwe geloof steunden dat met gevaar voor eigen leven deden. De Habsburgse regering deed er namelijk alles aan om de Reformatie de kop in te drukken en liet vele mensen vervolgen. Deze vervolgingen waren vooral succesvol in gebieden waar de Habsburgers nog veel macht hadden en dat was vooral beneden de grote rivieren. Een groot verschil met de opkomst van het protestantisme in de Lage Landen met andere landen waar het protestantisme zich verspreidde (onder andere Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië) was dat in de Lage Landen de Reformatie vooral bij de bevolking begon, terwijl in andere Europese landen dit veelal opgelegd werd door de regeringen.


:link:


Je hebt de vereiste permissies niet om de toegevoegde bestanden aan dit bericht te zien.


29 dec 2010, 12:13
Profiel
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 jun 2008, 08:21
Berichten: 4373
Bericht Re: Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Ton,

Machtig mooi stuk geschiedenisverhaal over de zeven provinciën. :goezo:
Super leerzaam.
Bedankt voor het plaatsen. :10 :10



Groet,
Vincent
:07

_________________
Alle goede spreuken zijn reeds op de wereld, men verzuimt slechts om ze toe passen......
Met een detector in de hand, komt men door het ganse land.


29 dec 2010, 12:16
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen   [ 2 berichten ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 24 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
phpBB.nl Vertaling - Hosted by FFXS.nl