Logo
Het is nu 24 nov 2020, 22:36Antwoord op onderwerp  [ 22 berichten ] 
 Het forumInterview met Jan Ooms 
Auteur Bericht
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 13 apr 2008, 18:30
Berichten: 22321
Woonplaats: Kerkrade
Antwoord met een citaat
Bericht Het forumInterview met Jan Ooms
Beste leden

Nu maak ik een ritje van net geen twee uur vanuit het hoge noorden, ik verlaat Steenwijkerwold en rij naar het middelpunt van Nederland naar IJsselstein in de provincie Utrecht. Kies nu een weg die vroeger het domein waren van handelsschepen en vissersbootjes , de voormalige "Zuiderzee" ,na de droogleging ontstond "de Flevopolder en daarmee Flevoland" twee prachtige eilandjes Urk en Schokland werden verenigd met het 'vasteland'

Zo nu rij ik IJsselstein binnen dat ooit ontstond door een kleine nederzetting nabij kasteel IJsselstein, Afbeelding waar hedendaags alleen de armzalig toren van over bleef nadat het door de navolgers van Willem van Oranje in verval raakte en in de 18e eeuw deels gesloopt werd voor de bouwmaterialen.

In IJsselstein aangekomen ontmoet ik Jan Ooms, wat is het contrast groot qua leeftijd tussen de eerdere geïnterviewde Jesse(16 jaar), bijna twee generaties.

Jan vond een geweldig muntschat uit de 14de eeuw en daarmee kroonde hij zich tot bodemvondstenkoning voor een jaar, maar zijn "grootste schat' vond hij in Wit Rusland zijn huidige vrouw Irina die hem vaak begeleidt in de buitenlandse zoek tripjes, hond Lara erbij als dit mogelijk is, zijn grootste passie in uiteraard zijn gezin/kleinkinderen.

Jan heeft zijn leven lang voor de klas gestaan en dat is vaak te merken in bepaalde onderwerpen waar hij graag zijn corrigerende vinger op legt, na 45 jaar geniet hij met grote passie van zijn dik verdiend pensioen en help met grote regelmaat van de klok met zijn expertise 't team van bodemvondstenwereld op gebied van rekenpenningen deze te voorzien van een perfecte en geïllustreerde determinatie.

Tenslotte heb je vragen voor Jan, "steek dan je vinger op"!!!!!

1: Wat is jou naam en leeftijd.

Jan Ooms uiteraard, van 18 februari 1954.

1a: Met wie deel je je leven en wat is je gezinssamenstelling.

Sinds 20 jaar ben ik samen met mijn vrouw Irina, die ik in Belarus heb leren kennen. Onze Golden Retriever Lara hoort er ook helemaal bij . Verder heb ik twee zoons en een dochter uit een eerder huwelijk, een stiefdochter en drie kleinkinderen.

1b:waar woon je stad/dorp en welke provincie(land)

IJsselstein in de provincie Utrecht.

1c: wat doe je voor de kost of studeer je nog.

Ik ben in 2019 met pensioen gegaan, na bijna 45 jaar te hebben gewerkt. Heb het grootste deel van m’n loopbaan lesgegeven, waarvan de laatste 30 jaar aan de Hogeschool Utrecht.

2: hoe kom je aan je nick name

Dat is gewoon m’n eigen naam. Op een forum als BvW kan dat gelukkig nog, op sociale media moet je meestal een volgnummertje achter je naam kiezen.

3: Hoe ben jij op "ons forum" terecht gekomen en wat vind je van "ons forum"

Vrij snel nadat ik met metaaldetectie in aanraking kwam, heb ik me op het forum aangemeld. Ik heb hier veel geleerd over zoeken en over bodemvondsten en heb leuke mensen leren kennen. Ik vind Bodemvondstenwereld nog steeds het platform waar de meeste deskundigheid aanwezig is. Ben blij dat ik daar ook m’n steentje aan mag bijdragen.

4: Hoe ben je in aanraking gekomen met deze hobby en is dat de reden dat je deze hobby bent gaan uitoefenen.

M’n jongste zoon kwam met dat idee. We hebben toen een dagje met een huur detector gezocht op een boerenland pad, waar ik m’n eerste dubbeltje vond. Ik was meteen verkocht!

5: Hoelang zoek jij al met een metaaldetector en met welk merk(en) detector zoek jij. En waarom heb je voor deze detector gekozen.

Ik zoek nu zo’n 5,5 jaar. Eerst met een tweedehands starters detector (Tesoro Silver Umax) en de laatste jaren met de XP Deus. Die Tesoro bleek een goede keus om mee te beginnen, maar de Deus biedt eindeloos veel meer mogelijkheden.

6: Wat vind jij zo leuk aan deze hobby en wat vindt je omgeving van je hobby.

Eigenlijk alles aan deze hobby is precies in m’n straatje. Lekker buiten lopen in de natuur, de spanning van het zoeken en het determineren van vondsten. Ook ben ik me gaan specialiseren in rekenpenningen en beleef daar nu net zoveel plezier aan als aan zoeken. Het heeft m’n leven echt veranderd. M’n vrouw vindt het prima dat ik ga zoeken en is heel geïnteresseerd, al zoekt ze zelf nooit mee. Ook m’n familie, vrienden en kennissen zijn geïnteresseerd, zeker als ik vondsten laat zien en daar wat over vertel.

7: Heb je nog andere hobby's/bezigheden buiten het zoeken.

Ik was m’n hele leven fanatiek sportvisser. Vind dat nog steeds geweldig, maar heb er weinig tijd meer voor. Komt wel weer, ooit.

8: Hoe kom je aan je zoekstekken.

Ik doe onderzoek aan de hand van websites, maar probeer ook zomaar velden waar ik toestemming voor kan krijgen. Vaak levert dat laatste niks op, maar soms loop je tegen een plek aan waar nog niemand is geweest en waar je je mooiste vondsten doet. Heb ook wel tips gekregen van medezoekers, waar ik zorgvuldig mee omga. Ik zal nooit een ander meenemen naar een locatie die ik van iemand heb doorgekregen en zal ook nooit alleen teruggaan naar een veld waar ik op uitnodiging ben geweest. Als iedereen dat zou doen, werd er veel meer met elkaar gedeeld, daar ben ik van overtuigd.

9: Heb jij wel eens in het buitenland gezocht. Zo ja, welk(e) land(en).

Jazeker, ik zoek de laatste tijd steeds vaker in het buitenland. Engeland is m’n favoriete land om te zoeken, zeker nadat ik zelf permissies heb kunnen regelen. Georganiseerde zoekreisjes zijn ook erg leuk, maar meer voor de gezelligheid dan voor topvondsten, al kun je altijd geluk hebben natuurlijk. Verder zoek ik regelmatig in Frankrijk en heb ook al eens in Belarus gezocht.

10: In welk land zou jij eens graag willen zoeken indien dit mogelijk zou zijn.

Duitsland! Dat kan niet heel erg moeilijk zijn om te regelen, maar het is er nog niet van gekomen.


11: Wat vind jij van de zoek verboden in Nederland? België en de nieuw wetten erfgoed. ,(of in je eigen land waar je woont.)

Ik vind de wet- en regelgeving voor metaaldetectie in Nederland ongekend goed. We mogen ons als zoekers gelukkig prijzen dat we in Nederland wonen.

12: Het is belangrijk dat je je vondsten aanmelden doet, met PAN kun je altijd contact opnemen, heb jezelf al eens een vondst aangemeld en bij wie.

Ik meld mijn vondsten aan bij het Meldpunt PAN Utrecht. Heb ook rechten om zelf in PAN in te voeren, dus dat scheelt. Maar ik blijf het een heel gedoe vinden en daarom stel ik het vaak lang uit. Belangrijk is het zeker, er wordt nog veel te weinig aangemeld.

13: Heb jij wel eens geholpen bij een opgraving en wat was jou ervaring daarmee.

Nee, nog niet, heb me daarvoor wel aangemeld.

14: Wat is jou ervaring met boeren en landeigenaars.

Over het algemeen heb ik goede ervaringen en een enkele keer is het contact gewoon heel erg leuk en leidt zelfs tot vriendschap. Laatst heb ik voor de eerste keer meegemaakt dat toestemming werd geweigerd vanwege slechte ervaringen met zoekers. Jammer is dat!

15: Waar ligt je bij voorkeur , akkers-weiland-water-stort-magennetvissen of goudpannen.

Ik zoek meestal op akkers en af en toe op weiland, of in een boomgaard. Ik zou graag vaker op stort gaan zoeken, maar dat is een nogal gesloten wereldje.

16: Vind jij van jezelf dat jij een goede zoeker bent.

Nee, ik ben een gemiddelde zoeker. Ik zoek regelmatig met een vriend die al dertig jaar langer zoekt dan ik. Die vindt standaard meer dan twee keer zoveel als ik in dezelfde tijd. Ik vind dat nooit vervelend, kan ook genieten van de vondsten van anderen - als ik zelf ook maar tenminste 1 mooie vondst heb ;)

17: Ben je een einzelgänger of heb je zoek maten.

Ik zoek meestal alleen, in de buurt van m’n woonplaats. Af en toe met m’n zoons en m’n zwager, of een zoektripje met een vriend.


18: Waar erger je kapot aan omtrent het zoeken.

Hebzucht en jaloezie. Dat komt helaas maar al te vaak voor in dit wereldje.

19: Wat is jou mooiste vondst tot nu toe., mogelijk kun je niet kiezen, plaats de vijf mooiste vondsten (voeg foto s.v.p.)

Mijn mooiste vondst is zonder twijfel een muntschat van 14e -eeuwse Utrechtse en Vlaamse zilveren groten. Dat was in 2016 zelfs de vondst van het jaar op het forum. Daar ga ik nooit meer overheen denk ik, maar wie weet :)
Waar ik misschien nog wel meer voldoening van heb, is een 15e -eeuws muntschatje van twee Vuurijzers en een Goudgulden, dat ik op vijf minuten fietsen van m’n huis vond, op het erf van een bevriende boer.
Foto’s:


AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding


20: Welke vondsten zou jij op je bucketlist willen plaatsen, schrijf er minimaal vijf op dat lijstje.

Ik heb geen bucketlist, maar er is nog een heleboel dat ik graag zou vinden. O.a. een gouden Kelt, Tremissis, Sceatta, Karolingsche denarius, bronstijd bijltje.

21: Wat doe jij met je vondsten.

(Laten) reinigen, conserveren en in een uitstalkast leggen, of in bakjes. Het wordt tijd voor een mooie vitrine. Alles ligt nu op planken in een boekenkast, maar de meest waardevolle spullen zijn niet in huis. Ik doe nooit iets weg, een doodenkele keer een gift aan een verzamelaar.

22: Ooit iets speciaals meegemaakt in jouw zoekavonturen. (b.v. iets bizars - iets leuks of bijzonders.)

Er schiet me niks speciaals te binnen, maar iedereen die zoekt weet dat je van alles meemaakt als je over de velden loopt en niet alleen naar beneden kijkt. Vogels, beesten, mooie luchten. O ja, ik trapte een keer ’s ochtends vroeg langs een bosrand bijna op een slapende vos. Vos en ik schrokken ons allebei kapot, hij liet z’n tanden zien, blafte schel en ging er als een speer vandoor!

23: Kom jij weleens op georganiseerde zoekdagen of zou je wel eens forumfeest willen bijwonen van bodemvondstenwereld.

Het forumfeest in Limburg was helemaal geweldig, ondanks het slechte weer en het kogelrapen. Zoiets moeten we weer eens doen, zodra Covid het ons toestaat. Verder hou ik niet zo van zoekdagen.

24: Mis jij eigenlijk nog iets op het forum.

Nee, ik heb destijds suggesties voor verandering gedaan, maar daar ben ik anders over gaan denken. Het is goed zo, de zoekers weten de weg naar het forum wel te vinden, zeker met hun Middeleeuwse en Romeinse vondsten.

25: Tenslotte, wat wil jij nog kwijt over de vrijwilligers die zich al jaren belangeloos inzetten om bodemvondstenwereld in de lucht te houden.

Een forum als Bodemvondstenwereld is volledig afhankelijk van de inzet van beheerders, moderators en andere specialisten die bereid zijn om er hun tijd in te steken. Hulde daarvoor, het is niet altijd gemakkelijk. Hulde ook aan de sponsors en donateurs.


Jan via deze weg wil ik je hartelijk bedanken voor dit vrijblijvend foruminterview, ik vond het geweldig om je te interviewen, gewoon rechtuit hoe je bent als persoon :05

Het kan zomaar zijn dat ik je jouw de volgen keer in de kijker heb, dus houdt "onze forumpost"( :pm: ) in de gaten!!!

Groetjes Chris en succes met zoeken, blijf lekker gezond, ook voor je naasten :03


Je hebt de vereiste permissies niet om de toegevoegde bestanden aan dit bericht te zien.

_________________
"niet gezocht is niet gevonden" & gun een ander wat je jezelf het liefst gunt!beheerders/moderators & leden zijn samen "BODEMVONDSTENSWERELD" "ONS FORUM"

01 nov 2020, 15:13
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 30 maart 2018, 19:36
Berichten: 1117
Woonplaats: Steenwijkerwold
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Weer een hartstikke leuk leuk interview!!! :sd

_________________
Zoekt met de XP DEUS X35
En de XP Goldmaxx power v4


01 nov 2020, 15:39
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 25 jul 2013, 19:51
Berichten: 678
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Leuk om te lezen :goezo:

Een heel mooi en duidelijk interview, :10


Groetjes :oo


01 nov 2020, 15:47
Profiel
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 27 nov 2017, 20:17
Berichten: 959
Woonplaats: provincie Zeeland
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Leuk Jan.
ik zie dat we over een aantal dingen wel het zelfde denken.
:10


01 nov 2020, 15:50
Profiel
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 14 feb 2009, 16:49
Berichten: 5473
Woonplaats: Deventer
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
:goezo: Jan :10

_________________
gr Peter
zoekt met een XP DEUS


01 nov 2020, 16:17
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 okt 2008, 19:37
Berichten: 9225
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Leuk om te lezen Jan :10


01 nov 2020, 16:21
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 apr 2008, 14:26
Berichten: 9401
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Mooi intervieuw :10


01 nov 2020, 16:49
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 mei 2009, 08:14
Berichten: 140
Woonplaats: Tiel
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Het was een leuk en interessant interview om te lezen.
Pas 5.5 jaar aan het zoeken met een metaaldetector en dan al zulke topvondsten gedaan. petje af.


01 nov 2020, 16:50
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 26 aug 2008, 20:16
Berichten: 2569
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Mooi interview Jan,
Ga vooral lekker door zo met deze mooie hobby :10

Groet andere Jan :sd :sd :sd


01 nov 2020, 18:05
Profiel
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 nov 2008, 21:50
Berichten: 1194
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Prachtig interview om te lezen van een medezoeker uit de woonplaats waar ik geboren ben.
Die middeleeuwse muntschat is echt top :goezo: :goezo: heb zelf vroeger ook veel middeleeuws gevonden in IJsselstein op een plek wat nu een eilandje is,dan weet Jan wel wat ik bedoel. :Censuur:


Adri


01 nov 2020, 22:39
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 maart 2016, 18:22
Berichten: 490
Woonplaats: friese wouden
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
weer een mooi verhaal, leuk die interviews :uu


01 nov 2020, 22:51
Profiel
ForumJoker
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 17 apr 2008, 17:14
Berichten: 56415
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
jan
top kerel :oooo :10

_________________
ZO WAT IS HET LEVEN MOOI
als je willem de zwijger heet


01 nov 2020, 23:54
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 apr 2008, 19:36
Berichten: 6895
Woonplaats: Puth
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Mooi verhaal Jan :10 :10

_________________
iedere zwaai is er ééntje dichter bij een gouden munt !!


02 nov 2020, 08:09
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 28 sep 2013, 19:20
Berichten: 1470
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Top interview Jan :10
Leuk om zo nog een hoop nieuwe dingen van je horen :03

_________________
Groeten Eric
Zoekt het tot op de bodem uit


02 nov 2020, 13:14
Profiel
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 19 apr 2008, 15:37
Berichten: 7319
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Leuk Jan :goezo:

_________________
fritidsskattejæger


02 nov 2020, 16:19
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 03 sep 2010, 20:04
Berichten: 1198
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Leuk om te lezen Jan!
Ben ook een keer in Belarus geweest,bijzondere ervaring!

_________________
Groet Yvette & René

De aanhouder vindt!


02 nov 2020, 18:10
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 12 jun 2011, 17:14
Berichten: 8987
Woonplaats: Maastricht
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Leuk om te lezen Jan! :10

Succes met alles. :sd

Groeten, Trash


02 nov 2020, 18:15
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 23 feb 2018, 20:02
Berichten: 681
Woonplaats: Lochem
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
heel leuk en interessant interview om te lezen Jan ! :goezo: :07 de vraagstelling is ook top Chris ! :10

bedankt en groetjes,

:sd

Edwin


02 nov 2020, 21:35
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 28 sep 2018, 21:20
Berichten: 175
Woonplaats: Zeelandia
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Heel leuk! :10


04 nov 2020, 22:25
Profiel
Online
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 07 maart 2017, 20:20
Berichten: 402
Woonplaats: Bollenstreek
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Leuk interview.
Zo te zien ben je wel een geluksvogel
met wel twee muntschatten.
Tis je gegund.

Grt Eric

_________________
*Zoek en gij zult vinden!*
Garrett AT Max/XP-MI4


04 nov 2020, 22:39
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 24 jan 2012, 21:11
Berichten: 1070
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Weer mooi interview en natuurlijk weer mooie vondsten er bij getoond


05 nov 2020, 08:00
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 05 jul 2020, 12:54
Berichten: 190
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Het forumInterview met Jan Ooms
Tjonge erg interessant erg leuk.
Gr peet


15 nov 2020, 10:15
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Antwoord op onderwerp   [ 22 berichten ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 18 gasten


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
phpBB.nl Vertaling - Hosted by FFXS.nl