Logo
Het is nu 18 jun 2019, 05:05Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
 Beschrijving diverse kleding sluitingen 
Auteur Bericht
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 jul 2009, 18:22
Berichten: 7424
Woonplaats: langs de ijssel
Bericht Beschrijving diverse kleding sluitingen
Voor het sluiten van kleding kennen we in principe twee mogelijkheden, de kledingsluiting welke direkt aan de kleding werd vast gemaakt, en de sluiting welke er indirekt voor diende om de kleding te sluiten. Drie voorbeelden van deze indirekte sluiting zijn de riem met gesp, de riem met riemtonghaak en het stuk touw, of leer, welke werd voorzien van twee nestels , deze drie voorbeelden worden ergens anders op de homepage besproken, we gaan het nu hebben over alleen die kledingsluitingen welke rechtstreeks aan het kledingstuk verbonden zijn.

De kledingsluitingen, welke rechtstreeks aan de kleding bevestigd worden, kunnen we onderverdelen in vijf catagorieen,

  Kledinghaak

  Dubbele kledinghaak

  Kettinghaak

  Kleding ogen

  Knoopjes

Kledinghaak

De oorsprong van de kledinghaak ligt waarschijnlijk rond 1400 en bereikt zijn hoogtepunt tussen 1500 en 1600, hierna neemt het gebruik weer af en tussen 1650 en 1700 verdwijnd hij uit het modebeeld, met uitzondering van de simpele gebogen kledinghaak, deze word tot op heden nog steeds gebruikt, bijvoorbeeld bij de sluiting van een dames BH.

  Vormgeving
De kledinghaak bestond uit twee zijden, de ene zijde had een of meerdere haken en de tegenover liggende zijde had een of meerdere bevestigings ogen. De vorm van het oog, bij een kledinghaak met een bevestigings oog, kon varieeren tussen rond, rechthoek, trapezium of driehoek.
De haak ( haken ) werd bij het sluiten van het kledingstuk door een oog ( ogen ) gehaald, welke aan de andere zijde van het kledingstuk was bevestigd, of hij werd gewoon door de kleding heen geprikt.
De kledinghaak kon ook gebruikt worden bij het bevestiggen van extra bovenkleding, zoals een kap of kraag.

  Materiaal

Kledinghaken konden op verschillende wijze zijn vervaardigd.

  ze werden volledig gegoten in een mal.
  ze werden zonder de haak gegoten in een mal. Deze haak werd dan later toegevoegd.
  ze werden handmatig in vorm gebogen en/of gesoldeerd
.


De meeste kledinghaakjes zijn gegoten uit een stuk koper/messing waarna de platte haak werd krom gebogen.
Ook zijn er kledinghaakjes bekend van koper/messing en lood/tin waarbij de haak los is vervaardigd, dit om waarschijnlijk slijtage tegen te gaan, deze losse haak werd dan gemaakt van koper/messing - of ijzer - draad.
De handmatig vervaardigde kledinghaajes zijn meestal gemaakt van ijzer- of koper/messing- draad, welke in een bepaalde vorm gebogen werden.
Er zijn ook zeer luxe kledinghaakjes bekend welke gemaakt zijn van zilver of goud, maar dit is een unicum en komen dan ook zelden voor.

  Versiering


De versiering werd meestal aangebracht tussen de haak en het oog.
Bij de gegoten kledinghaakjes werd de versiering al in de mal aangebracht, deze kon varieeren tussen een bloem, letter, hoofd, vuurijzer, kroon etc. Bij sommige exemplaren loopt de veriering door in het oog.
Bij de handmatig gemaakte kledinghaakjes werd er een losse versiering tussen de haak en het oog gesoldeerd, hiervoor werd vaak een gedecoreerd latoen koperen plaatje gebruikt.
Afbeelding
[i]bron foto: piepstok.nl  Dubbele kledinghaak & Kettinghaak


Dubbelekledinghaken en kettinghaken, ook wel mantelhaken genoemd, zijn in principe bedoeld voor het sluiten van een mantel of cape. De dubbelekledinghaak vind zijn oorsprong in de 14de eeuw, terwijl de kettinghaak pas tussen 1450 - 1500 zijn intrede doet. bijde verdwijnen weer rond 1650 uit het modebeeld.

  Vormgeving

De dubbelekledinghaak en de kettinghaak komen een ding overeen, ze zijn alle bij voorzien van twee haken. De haken van de dubbelekledinghaak zaten rechtstreeks aan elkaar, terwijl die van de kettinghaak met elkaar verbonden waren dmv een losse ketting of centraalstuk.


  De bubbele kledinghaken konde op twee manieren gemaakt zijn:

  Uit een stuk gegoten in een mal, na afloop werden bijde haken omgebogen.
  Handmatig gemaakt.


De kettinghaak was opgebouwd uit twee gewone kledinghaakjes ( voor omschrijving zie kledinghaakjes ) welke handmatig aan elkaar gezet werden.

  Materiaal :
Zie kledinghaakjes.

  Versiering :
Bij de dubbelekledinghaken was het gedeelte tussen de twee haken bijna altijd voorzien van een versiering, dit kon varieeren van een eenvoudige streepjes gravering maar hij kon ook in relief zijn meegegoten.

Versiering van de haakjes van de kettinghaak : zie kledinghaakjes.
Het centraalstuk, wat meestal was gegoten, kon rijkelijk versierd zijn.
Afbeelding
bron foto: wf4.nl


  Kleding ogen

De kledingogen waren meestal simpele oogjes welke er voor diende om de kledinghaakjes, bij het sluiten, te bevestiggen. Ze werden aan de tegenover liggende zijde van het kledingstuk, waar het kledinghaakje was genaaid, bevestigd.

  Vormgeving :
De kledingoogjes werden op twee manieren gemaakt :

  Handmatig
  Gegoten in een mal

De handmatig gemaakte kledingoogjes waren gewoon ronde ringetjes welke gemaakt waren van een stukje koper/messing draad welke in een ronde vorm werden gebogen en de twee uiteinde in elkaar waren gedraaid.
De gegoten ogen konden bestaan uit een enkel oog maar ook uit meerdere ogen naast elkaar, of zelfs met bevestigingsoogjes.

  Materiaal :
Het meest gebruikte materiaal is koper/messing draad, lood/tin, ijzer of been. Waarschijnlijk zijn ze ook gemaakt in Zilver of goud maar deze zijn bij mij niet bekend.

  Versiering :
Als we bij de handmatig gemaakte oogjes van een versiering kunnen spreken dan kunnen we alleen zeggen dat sommige gemaakt zijn van getorst draad.
De gegoten exemplaren waren vaak wel versierd, en met name de type's met meerdere ogen naast elkaar.

Afbeelding
bron foto: http://members.multimania.nl/oonk/kloog.htm

Knoopjes zullen we hier niet behandelen,daar deze niet in fora middeleeuwen staat.[/i]

_________________
AfbeeldingHeiligenmedailles en dovotiehangers in de rommelbak... ik verzamel ze..


24 jan 2012, 22:03
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen   [ 1 bericht ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
phpBB.nl Vertaling - Hosted by FFXS.nl