Logo
Het is nu 05 okt 2022, 00:08Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
 Archeologie voor vrijwilligers, detectoramateurs en de Erfgoedwet. 
Auteur Bericht
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 jun 2008, 09:21
Berichten: 4342
Bericht Archeologie voor vrijwilligers, detectoramateurs en de Erfgoedwet.
Het archeologisch erfgoed is een rijke bron van kennis over ons verleden. Om dit erfgoed te beschermen, is het archeologiebeleid erop gericht het bodemarchief in situ te behouden. Dit beleid geldt ook voor vrijwillige archeologen.
Verenigingen van vrijwillige archeologen

In de Erfgoedwet staan de voorwaarden waaronder het is toegestaan om op te graven zonder certificaat. Verenigingen van vrijwillige archeologen mogen zelfstandig opgraven op locaties waar de gemeente heeft vastgesteld dat de archeologie niet behoudenswaardig is. Ook is toestemming van de eigenaar van het terrein noodzakelijk en is een aantal andere voorwaarden aan de vrijstelling verbonden.
Verenigingen van vrijwillige archeologen moeten de start van een opgraving melden bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de vondsten overdragen aan het archeologisch depot van de provincie of gemeente en rapporteren over hun bevindingen aan de Rijksdienst. Onderzoek door vrijwillige archeologen mag geen alternatief zijn voor professioneel onderzoek.

Infographic Uitzonderingcertificeringsplicht
Voor verenigingen van vrijwillige archeologen (een gezamenlijke inspanning), detector amateurs (waardevolle bijdrage) en universiteiten en hogescholen (zijn al geaccrediteerd en de kwaliteit wordt uitvoerig getoetst) een uitzondering gemaakt op het certificeringsplicht.
Metaaldetectie

Wanneer een detectoramateur een vondst uit de grond haalt is dat een opgraving. Ook voor dit type opgraving is een uitzondering in de Erfgoedwet opgenomen. Dit is gedaan omdat de detectoramateurs een waardevolle bijdrage leveren aan de ontwikkeling van archeologische kennis.

Bodemverstoring van de bovenste dertig centimeter van de bodem, de zogenaamde bouwvoor, is toegestaan. Op deze regel geldt een aantal uitzonderingen, bijvoorbeeld dat metaaldetectie niet is toegestaan op een archeologisch gemeentelijk, provinciaal of rijksmonument. Deze uitzondering geldt ook voor vereniging van vrijwillige archeologen.

Vrijwillige maritieme archeologen
De Erfgoedwet maakt duidelijk dat het niet is toegestaan om onderdelen van historische scheepswrakken of andere archeologische vindplaatsen onder water op te duiken of te verplaatsen.

Infographic Maritieme archeologie
Het verwijderen of verplaatsen van cultureel erfgoed dat zich op de waterbodem bevindt is een opgraving, waar een certificaat voor verplicht is.

Universiteiten en hogescholen
Behalve voor vrijwilligers en detectoramateurs bestaat ook voor universiteiten en hogescholen een uitzondering op de certificeringsplicht. Voorwaarde voor deze uitzondering is dat het gaat om archeologisch onderzoek binnen het onderwijsprogramma. Het archeologisch onderzoek mag geen commercieel karakter hebben.

Bron: http://www.cultureelerfgoed.nl/dossiers/erfgoedwet/archeologie-voor-vrijwilligers-en-de-erfgoedwet

_________________
Alle goede spreuken zijn reeds op de wereld, men verzuimt slechts om ze toe passen......
Met een detector in de hand, komt men door het ganse land.


08 feb 2017, 00:00
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen   [ 1 bericht ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
phpBB.nl Vertaling - Hosted by FFXS.nl