Logo
Het is nu 06 okt 2022, 12:42Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
 Veel gestelde vragen en antwoorden 
Auteur Bericht
Beheerder
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 29 jun 2008, 09:21
Berichten: 4342
Bericht Veel gestelde vragen en antwoorden
Waarom zou ik mijn vondsten melden bij PAN?
Jouw vondsten zijn van belang voor de wetenschap, de monumentenzorg en voor het brede publiek. 1. Het wetenschappelijk belang kan in de vondst zelf zitten, bijvoorbeeld als je een vondst hebt van een soort of variant die nog niet bekend was. Het kan ook zijn dat de vindplaats van belang is: alle vindplaatsen van een type object samen geven aan in welk gebied een vondst vooral werd gebruikt. Als een vondst ver buiten zijn gebied van herkomst wordt gevonden, kan er sprake zijn van lange afstandshandel of migratie.
2. Monumentenzorg: als er bouwplannen zijn, is men verplicht om te onderzoeken of er archeologische vindplaatsen in de bodem aanwezig zijn. Als vondsten niet worden gemeld, kan het zijn dat er bouwplannen doorgaan zonder archeologisch onderzoek, wat verlies van waardevolle vindplaatsen kan betekenen. Door jouw vondstmelding wordt een terrein op waarde geschat.
3. Voor het brede publiek, mensen die soms weinig van archeologie of metaaldetectie weten, kan het fascinerend zijn om te weten dat in hun gemeente middeleeuwse, Romeinse of prehistorische vondsten zijn gedaan.
4. Als laatste punt kan worden opgemerkt dat het melden van bodemvondsten verplicht is volgens de Erfgoedwet. Je mag zelf weten waar je meldt: melden kan bijvoorbeeld ook via Archis3 van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Wanneer je via PAN meldt, krijg je hulp van de vondstregistratoren. Bovendien worden je vondsten gefotografeerd en beschreven en worden ze op de PAN website geplaatst.

Waarom is PAN in 2016 van start gegaan?
Sinds 1 juli 2016 is de Erfgoedwet van kracht. Daarin staat dat metaaldetectie in de bovenste 30 cm van de grond legaal is (maar niet op terreinen die als monument zijn aangewezen!). Daarvoor was metaaldetectie dus niet toegestaan, al werd het breed gedoogd. Door deze wetswijziging werd een meldpunt noodzakelijk. Daar komt bij dat het ook hoog tijd wordt om de vondsten te documenteren. Veel zoekers zijn al gestart in de jaren ’70 van de vorige eeuw, ongeveer 40 jaar geleden. De jonge mensen van toen zijn nu al niet meer de jongste, en PAN wil hun collecties (en vooral de vindplaatsen) documenteren zolang het nog kan.

Kan ik als melder anoniem blijven?
Ja, je kunt anoniem blijven. Alleen een zelf opgegeven naam (alias) is verplicht.

Moet ik mijn vindplaatsen exact aangeven?
Het liefste wil PAN precieze locaties, omdat zowel het wetenschappelijk belang als de monumentenzorg (zie boven, bij ‘waarom zou ik melden?’) het beste gediend is bij exacte locaties. Maar als je de precieze locaties niet wilt geven, nemen we genoegen met locaties bij benadering.

Hoe worden mijn vondsten getoond op de website?
Via de PAN website worden de geregistreerde vondsten getoond met foto’s, beschrijvingen en dateringen. De vindplaats wordt niet exact getoond, alleen de gemeente waarin de vondst gedaan is wordt aangegeven. Alleen geregistreerde archeologisch onderzoekers krijgen de exacte vindplaats te zien, als deze is ingevoerd. Let op: nadat een vondst gemeld en gefotografeerd is, kan het enige tijd duren voordat deze verwerkt is en zichtbaar wordt op de website.

Kan ik de registratoren van PAN ergens ontmoeten?
De registratoren zijn vaak op de zoekdagen van de verschillende verenigingen aanwezig. Op Facebook is te vinden waar de PAN-registratoren aanwezig zullen zijn. Verder kun je altijd per e-mail een afspraak maken met een registrator.

Kan ik mijn vondsten ook zelf in PAN registreren?
Op dit moment kunnen vondsten alleen door de vaste registratoren worden ingevoerd. In de toekomst is het ook mogelijk om dat zelf te doen. In het najaar van 2017 starten de eerste workshops om geïnteresseerden te helpen hun vondsten in te voeren. Houd de Facebook-pagina in de gaten voor aankondigingen waar en wanneer de workshops gaan plaatsvinden.

Op welke manieren kan ik bijdragen aan PAN?
1. Je kunt je vondsten melden.
2. Je kunt zoekmaatjes aansporen hun vondsten te melden.
3. In de toekomst kun je je eigen vondsten digitaal aanmelden (zie de vraag hierboven).
4. Als je veel weet over een bepaalde vondstgroep kun je helpen met het opstellen van referentietypen. Dat zijn beschrijvingen, dateringen en literatuurverwijzingen van een type vondst. Interesse? Meld je aan bij een van de vondstspecialisten of de projectleiding.

Wat is het verschil tussen Bodemvondstenwereld en PAN?
Op Bodemvondstenwereld staan de vondsten centraal en is de vindplaats meestal niet bekend. Bij PAN is de vindplaats belangrijk, en willen we graag zo veel mogelijk vondsten van een locatie documenteren, omdat hun samenhang ook belangrijk is. Bovendien zijn de determinaties eenvormig opgezet en verwijzen ze naar wetenschappelijke literatuur.

Worden alle metaalvondsten in PAN opgenomen?
Officieel is PAN gericht op vondsten uit de prehistorie, Romeinse tijd en Middeleeuwen. Vondsten die uit de Late Middeleeuwen of het begin van de Nieuwe tijd dateren, worden ook opgenomen. Jongere vondsten worden slechts selectief behandeld. PAN biedt wel ruimte aan vrijwilligers die ook jongere vondsten willen invoeren en hoopt dat ook objecten uit de 17e-18e eeuw uiteindelijk in PAN terecht komen.

Moet ik mijn munten bij PAN of NUMIS melden?
Als je rechtstreeks bij NUMIS meldt, worden munten alleen in NUMIS opgenomen. Als je via PAN meldt, worden de muntfoto’s door PAN doorgestuurd naar NUMIS en komt de munt zowel in PAN als in NUMIS. Dat laatste hebben wij het liefst, want dan staan de munten naast andere vondsten van dezelfde vindplaats en is de wetenschappelijke informatiewaarde groter. Soms zijn munten al lang geleden, voor het tijdperk van de digitale fotografie, bij NUMIS gemeld. Door nogmaals te melden komt er via PAN een foto van hoge resolutie in NUMIS terecht.

_________________
Alle goede spreuken zijn reeds op de wereld, men verzuimt slechts om ze toe passen......
Met een detector in de hand, komt men door het ganse land.


11 apr 2017, 20:17
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen   [ 1 bericht ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
phpBB.nl Vertaling - Hosted by FFXS.nl