Logo
Het is nu 30 okt 2020, 19:44Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen  [ 1 bericht ] 
 help ik kan niks vinden... 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 jul 2009, 17:22
Berichten: 7408
Woonplaats: langs de ijssel
Bericht help ik kan niks vinden...
Dit is een heel veel voorkomende opmerking en vraag van de meeste starters, is deze vraag opmerking terecht? We zullen het eens onder de loep nemen.

Stel je als eerste de vraag of je je huiswerk wel goed gedaan hebt, ik hoor ze nu al denken "huiswerk?" wat heeft rekenen of taal er nu mee te maken? (uh, wat te denken van geschiedenis?)
Heel simpel, als je zomaar in het wild gaat zoeken zonder je huiswerk gedaan te hebben, kan je er wel op "rekenen" dat je nagenoeg niks of weinig zult vinden.

Deze hobby bestaat uit drie delen en wel; voor zoekwerk, het zoeken naar voorwerpen en het determinatie zoekwerk.

We beginnen met het huiswerk (ben je net van school af...)ho ho, rustig aan want dit is leuk huiswerk om te doen
Je neemt een locatie in gedachten en ondertussen zoek je met O.a http://www.kich.nl naar die locatie.
Op het scherm zie je misschien oranje en rode vlakken, ga nooit op die locaties zoeken omwille het feit dat het strafbaar is.
Nu zal je ook zien dat stukken land vroeger anders begrensd waren en ook voor andere doeleinden gebruikt werden, een weiland was vroeger een hooiland, een akker was vroeger een appel boomgaard en ga zo maar door.
Kijk eens naar een stuk land dichtbij de bewoonde wereld en probeer daar de geschiedenis van te vinden, probeer eveneens de geschiedenis van dat gebied op te zoeken, soms kom je tot verrassende ontdekkingen.

Stel dat je stukje land vroeger een hooiland was, de meeste denken dan al snel dat daar weinig te vinden was, maar wat denk je wat er gebeurden met het hooien, de mannen bukten en wierpen het hooi op de wagen en zo viel er regelmatig wat uit hun borstzak.
Staat er oude dikke bomen of stronken in de buurt van dit stuk land? geheid dat ze daar vroeger in de schaduw zaten te rusten, met het gevolg dat er van alles uit hun broekzakken viel.

Zoek ook eens in die geschiedenis of er nergens een oud pad heeft gelopen, dat kan een oud kerkpad zijn, maar ook een oude veerweg of stationsweg zijn.
Vele liepen hier langs en verloren hun kostbaarheden en muntjes, voor jou de ultieme kans om die goodies te gaan vinden.

Het andere niet geheel onbelangrijke huiswerk is je detector te leren kennen, begin met het zorgvuldig te lezen van de handleiding, doe wat testen met je detector zodat je weet hoe wat klinkt en wordt weergegeven, heb je dit klusje geklaard dan is het tijd voor het echte werk

Heb je je huiswerk goed gedaan dan kun je op zoek met je piepstok en je bent er van overtuigd dat je gaat vinden, want je hebt je huiswerk toch goed gedaan?
Heb je ook de landeigenaar opgesnord en om toestemming gevraagd? oke there we go.
En de volgende domper dient zich aan tijdens het zoeken, de twijfel slaat toe en je denkt bij jezelf "ik heb mijn huiswerk toch goed gedaan, waarom vindt ik dan niks".
Geen paniek!!! laat de brandweer en politie maar thuis want het is simpeler op te lossen door je zoektechniek te bekijken.

Dusss, daar sta je dan met je piepstok in je hand en iet wetende waar ik het nu weer over hebt.
Heb je de handleiding van je detector goed gelezen en heb je getest zodat je weet hoe je detector klinkt en welke waarde's deze aangeeft?
Ja? dan gaan we kijken hoe je begint te zoeken, loop je als een dolle hond het land op? of weet je niet waar te beginnen omdat het land zo grooooooooooot is :ls
Als je als een dolle hond kris kras het land over vliegt dan wordt het niks met alleen toevalstreffers, volgens het boekje zal het beter gaan.

Volgens het boekje? welk boekje? mis ik wat?
We beginnen bij het begin van het land, kijk eens over het land naar verhogingen, bomen en greppels en ga daar eerst eens zoeken, dit zijn stukken waar de kans groot is dat er wat ligt.
Loop lekker rustig over het land en geef ook je ogen de kost, zoek met je ogen naar scherven en andere oude spullen zoals kleipijpen, met die indicatie is de kans groter op vondsten omdat hier vermoedelijk afval gestort is.
De kans is dan groot dat je ook verrast wordt door een piep van je detector en dan is de volgende stap aan de beurt, steek je je schep zo de grond in of ga je meer subtiel te werk?

De kan is groot dat als je je schep zo de grond insteekt je je vondst kan beschadigen of op BOEM spul stuit en dus gaan we heel subtiel te werk.
We gaan pinpoiten om de exacte locatie te bepalen en dan steken we daar de schep in grond? ho ho, wacht even ik was nog niet klaar
Nee, we steken niet direct de schep in de grond, net als op een weiland schep je heel voorzichtig de bovenlaag eraf en gooi dat op 1 hoopje om het vervolgens te doorzoeken.
Geeft het hoopje geen piep dan nog eens pinpointen boven het stuk waar de grond vanaf kwam.
Hoe klinkt je pinpoint? geeft deze een groot voorwerp aan, een lang voorwerp of een kort toon.
Als het klein is dan steek je heel voorzichtig in een grotere straal je schep rond om het voorwerp de grond los en leg dit weer op een hoopje om het te doorzoeken.
Is het groot of lang probeer dan eerst de exacte lengte en grote te bepalen om dan vervolgens heel voorzichtig af te graven naar het voorwerp.

Dan komt af en toe het volgende dompertje om de hoek kijken, het hoopje wat je uitgegraven had geeft geen piep het kuiltje geen piep en weer slaat de vertwijfeling toe.
Gewoon rustig blijven en check de volgende dingen even; zit er niks aan de schep of je laarzen? heb je de grond niet teveel verspreid? schoffel eens met je schotel goed door het hoopje grond heen, de kan is groot dat daar een heeeeel klein voorwerpje ligt.
Maar evenwel kan het zo zijn dat het piepje veroorzaakt is geweest door een grondstoring of iets dergelijks.
Dit laatste kan getackeld worden met een losse hand pinpointer, hiermee kun je nog exacter dat heule kleine voorwerpje in dat bultje terugvinden, vindt je met deze losse pinpointer ook niks dan gewoon het kuiltje weer dichtmaken en doorzoeken.

Oke oke, je hebt eindelijk van alles gevonden en je bent helemaal in de zevende hemel en dan kom je thuis en dan komt de volgende zoekfase naar het verleden.

De zoektocht naar de determinatie van je gevonden voorwerpen, dit kun je doen middels boeken en het internet.
Goed leesbare muntjes kun je al redelijk snel zelf determineren omdat daar vaak wel kenmerken op staan die je verder kunnen helpen.
Maar een gesp of vingerhoed of zelfs een onbekend voorwerp wordt een ander verhaal als daar geen kenmerken op of in staan, dan wordt het al gauw specialisten en monnikenwerk om tot een determinatie te komen.
Mocht het niet willen of je weet absoluut niet wat het is dan kun je altijd via het forum een determinatie aanvragen.

Zoals je hebt kunnen lezen kun je veel dingen tackelen om toch vondsten boven de grond te kunnen krijgen.

Ik wens de jullie een enorme berg vondsten toe die toch op die plek lagen waar je ze niet kon vinden

good luck!! :10

Heb je eventueel nog vragen,dan kun je ze stellen,als je op deze link klikt .

Geschreven door polar

_________________
Heiligenmedailles en dovotiehangers in de rommelbak... ik verzamel ze..


28 maart 2012, 18:26
Profiel WWW
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Dit onderwerp is gesloten, je kunt geen berichten wijzigen of nieuwe antwoorden plaatsen   [ 1 bericht ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
phpBB.nl Vertaling - Hosted by FFXS.nl