Logo
Het is nu 28 maart 2024, 09:57



Antwoord op onderwerp  [ 8 berichten ] 
 Zilveren religiehangertje - H. Maagd Maria, Sterre der Zee 
Auteur Bericht
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jan 2018, 14:58
Berichten: 1570
Antwoord met een citaat
Bericht Zilveren religiehangertje - H. Maagd Maria, Sterre der Zee
Materiaal:zilver

Afmeting: 2 cm

Gewicht:

Beschrijving van het voorwerp: zilveren religihangertje. Is dit dateerbaar? Zal niet oud zijn met die kleine details..


Je hebt de vereiste permissies niet om de toegevoegde bestanden aan dit bericht te zien.

_________________
Zij trocken ten velde, hadden den ganschen dach gezien weinich te melden,
maar arriveerden aan den eijnden der tocht met hunner zakken vol oud yzer.
En werden gepreezen als zynden waaren helden.


18 feb 2018, 20:25
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 16 nov 2016, 10:40
Berichten: 1945
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Zilveren religihangertje
Hij is wel erg mooi ,kijk de achterkant de arm van het kind. dat zie je nooit.
Ben benieuwd .
gr wim


18 feb 2018, 22:26
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jan 2018, 14:58
Berichten: 1570
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Zilveren religihangertje
Ja wat je zegt, daar stond ik ook van te kijken, er is wel zorg aan besteed :03

_________________
Zij trocken ten velde, hadden den ganschen dach gezien weinich te melden,
maar arriveerden aan den eijnden der tocht met hunner zakken vol oud yzer.
En werden gepreezen als zynden waaren helden.


18 feb 2018, 23:30
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 jul 2009, 17:22
Berichten: 7409
Woonplaats: langs de ijssel
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Zilveren religihangertje
Algemeen hangertje met Maria en Christus .
Grofweg Zo rond 1950 - 1975.
Wel een leuke vondst.

_________________
Heiligenmedailles en dovotiehangers in de rommelbak... ik verzamel ze..


19 feb 2018, 17:40
Profiel WWW
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jan 2018, 14:58
Berichten: 1570
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Zilveren religihangertje
Oke good to know! Bedankt voor de info, groetjes luuk

_________________
Zij trocken ten velde, hadden den ganschen dach gezien weinich te melden,
maar arriveerden aan den eijnden der tocht met hunner zakken vol oud yzer.
En werden gepreezen als zynden waaren helden.


19 feb 2018, 20:08
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 22 jul 2009, 17:22
Berichten: 7409
Woonplaats: langs de ijssel
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Zilveren religihangertje
kleine correctie en aanvulling :07

zat mij toch niet lekker met de hand van christus op haar rug.eerlijk gezegd ook niet echt op gelet.... :lkj

het is speciefiek 100 %:
H. Maagd Maria, Sterre der Zee

Sterre der Zee of Stella Maris, een naam voor Maria, de moeder van Jezus.

De oorsprong van de titel

Betekenis ‘Maria’
Over de betekenis van Maria’s naam is in de loop van de geschiedenis heel wat gespeculeerd. Het is de vergrieksing van de Hebreeuwse naam Miriam of Mariam. Volgens de laatste stand van zaken in het wetenschappelijk onderzoek gaat men ervan uit dat het van oorsprong een Oud-Egyptische naam is die ‘schoon’ betekent: ‘fraai’, ‘welgevormd’, ‘weelderig’.

Men wijst erop dat de engel Gabriël haar begroet met de titel: ‘vol van genade’ (Lukas 1,28), alsof dat hetzelfde betekent als de naam ‘Mirjam’ of ‘Marjam’. Ook Elisabeths aanspreking zou daar op wijzen: ‘gezegend onder de vrouwen’ (Lukas 1,42). Zo was ook de bruid in het Oudtestamentische Hooglied genoemd: ‘schoonste onder de vrouwen’ (1,8). Ook mogelijk lijkt de vertaling: ‘Door de (Oud-Egyptische) god Ammon bemind’; of zelfs door JHWH bemind’.

De Griekse kerkvader Origenes († 254) redigeerde een Grieks etymologisch woordenboek van bijbelse voornamen. De westerse kerkvader Hiëronymus († 420; feest 30 september) maakte er een Latijnse bewerking van. Hij heeft eeuwenlang de opvatting bepaald over Maria’s naam. Hij meent dat ‘Maria’ zo veel wil zeggen als ‘stilla maris’ (= ‘druppel van de zee’) of – aldus Hiëronymus - ‘amarum mare’ (= ‘bittere zee’). Het heeft er alle schijn van dat Hiëronymus de oosterse naam in verband bracht met de Latijnse klank ‘mar-‘.

Al gauw wordt in de handschriften ‘stilla maris’ veranderd in ‘stella maris’ (= ‘ster van de zee’). Deze verschrijving gaat zeer waarschijnlijk niet op Hiëronymus zelf terug, maar op kopiïsten. Toch zal deze betekenis, opgevat als ‘verlichtster of sterre der zee’, in de loop van de geschiedenis het langste stand houden.

Verering & Cultuur
In de zogeheten Mérodekapel in de OLV-basiliek te Maastricht wordt het beeld vereerd van OLV Sterre der Zee.
Het genadebeeld van Onze Lieve Vrouw ‘Sterre der Zee’, dat zich tegenwoordig bevindt in de Basiliek van Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming, behoorde van oorsprong toe aan de paters Minderbroeders van de Sint-Pieterstraat. De Minderbroeders waren vurige Maria-vereerders, en het is dus niet verwonderlijk dat zij, vermoedelijk omstreeks 1470, de schenking van een Mariabeeld aanvaardden van de edelman Nicolaus van Harlaer (Nicolas de Harlay), toen deze op latere leeftijd bij hen intrad.

Het Mariabeeld is een houten beeld, van Duitse makelij, volgens de klassieke voorstelling van een “Schöne Madonna”, op stijlkenmerken te dateren circa 1410: een staande Maria, die een bloot Jezuskindje op de linkerarm draagt, en die speelt met haar Kindje dat de handjes uitstrekt naar een vrucht die Maria in de rechterhand draagt, een appel, een peer of een druiventros; bij het Maastrichtse beeld was dit waarschijnlijk een peer. Rond het “miraculeuze” beeld van de Minderbroeders ontstond een grote volksdevotie, die zelfs de verering van Sint Servaas begon te verdringen. Op Paasmaandag 1532 schijnt het beeld voor het eerst te zijn meegedragen in processie.

Al snel werd dit beeld, naar Zuid-Europese, Spaanse mode, bekleed met een wijde kegelvormige mantel, waardoor de iconografie ook aangepast moest worden: de vrucht die Maria draagt werd afgezaagd tot een soort houder voor een lelie, en het blote Jezuskindje kreeg een mantel aan (daarvoor werd hem een armpje afgezaagd) en een kroon op het hoofd (die het oorspronkelijke beeld niet had).

Oorspronkelijke iconografie van het beeld van de Sterre der Zee: Maria draagt het blote kindje Jezus op de arm, die zijn hand uitstrekt naar een peer.

Het Mariabeeld van de Franciscanen kwam in het middelpunt te staan van een vurige verering door het volk van Maastricht. Er vonden regelmatig gebedsverhoringen en wonderbaarlijke genezingen plaats, waardoor de devotie sterk werd aangewakkerd. De bloeiperiode van de verering was zonder twijfel de Spaanse periode, tussen de inname van de stad in 1579 en de sluiting door de Staten Generaal van het klooster van de Minderbroeders in 1639. Een serie wonderbaarlijke genezingen deed de bedevaartgangers met grote aantallen de weg naar het Franciscanenklooster vinden. Vooral de processie op Paasmaandag kende een zeer groot succes: in 1611 telde men 19 à 20.000 pelgrims. Deze processie werd de voorloper van de heden nog bestaande bidweg .

Nadat in 1632 de stad Maastricht door de Staten Generaal was ingenomen, ontdekte men in 1638 het zogenaamde “verraad” van pater Vink en de zijnen, die gespioneerd zouden hebben voor de Spanjaarden. Ze werden gearresteerd, gemarteld en onthoofd, en hun hoofden op vijf staken gestoken op het bastion dat sindsdien “de Vief Köp” heet. De kloostergebouwen van de Franciscanen werden in beslag genomen, en de paters in 1639 uit de stad verdreven.

Na een kort verblijf bij de zusters Annunciaten in Wyck, werd het miraculeuze beeld van Onze Lieve Vrouw meegenomen naar het klooster Slavante op de Sint-Pietersberg, vandaar ondergebracht in Visé bij Thomas Libotte, en later in het klooster van de Minderbroeders in Tongeren. Tijdens het zogenaamde “Frans Intermezzo” (1673-1678) konden de Franciscanen met het beeld weer terugkeren naar Maastricht, en in 1675 werd het geplaatst in de (niet meer bestaande) Sint-Jacobskapel (op de hoek van het Vrijthof en de Bredestraat). Na de Vrede van Nijmegen, in 1678, kregen de Franciscanen nog enige tijd de beschikking over een gedeelte van hun oude kloostergebouwen, waar een noodkapel werd ingericht. Toen zij in 1700 hun nieuwe klooster met kloosterkerk betrokken op de Kaekeberg, de “Minderbroedersberg”, werd daar ook het genadebeeld geplaatst.

Prentje, kopergravure 1697, met het beeld van de Sterre der Zee in een wijde barokke mantel, waardoor de oorspronkelijke betekenis van de iconografie verloren gaat.

Ten tijde van de korte terugkeer van het beeld aan de Sint-Pieterstraat, kort voor het jaar 1700, kreeg het beeld de benaming ‘Sterre der Zee’ (stella maris). De titel ‘Sterre der Zee’ is een zeer oude, dus al langer bestaande eretitel voor Maria, afkomstig van de H. Hiëronymus, de kerkvader die de Latijnse Vulgaatvertaling van de Bijbel bezorgde. Op zoek naar de betekenis van de naam ‘Maria’, Mirjam in het Hebreeuws, las hij de naam als een combinatie van de twee Hebreeuwse woorden mar ‘druppel’, en jam ‘zee’, dus ‘druppel van de zee’, in het Latijn stilla maris. ‘Stilla maris’ werd al snel verbasterd tot stella maris, ‘sterre der zee’, en als zodanig kwam deze titel terecht in de Litanie van Maria. De Mariatitel Stella Maris komt dus eigenlijk voort uit een leesfout. In de Middeleeuwen was deze eretitel van Maria zeer geliefd. Wij danken er onder andere de mooie gregoriaanse hymne Ave Maris Stella aan. De benaming ‘Sterre der Zee’ werd voor het genadebeeld van de Franciscanen echter pas voor het eerst in 1701 gebruikt, en wel ter herinnering aan een wonder dat in 1684 plaatsgehad zou hebben. Een edelman zou op zee in een storm terecht zijn gekomen, en zou de belofte gedaan hebben, als hij het gevaar zou overleven, een altaar te stichten voor het Mariabeeld van de Franciscanen van Maastricht. Op het eerste gezicht zou men denken aan een vrome legende, maar de edelman heeft echt bestaan. Het is een Brussels edelman, François II van Kinschot (1616-1700), graaf van Sint-Pieters-Jette en baron van Rivieren (ten westen van Brussel), gehuwd met Anna Charlotte van Berghe genant Trips, die op zee in een storm terecht kwam, Maria aanriep met het beeld van de Madonna van de Minderbroeders voor ogen, en beloofde bij veilige thuiskomst een altaar voor het beeld van de Minderbroeders te financieren. Toen hij de storm had overleefd, en behouden was thuisgekomen, kwam hij zijn belofte na, en liet in de Franciscanenkerk een altaar bouwen waar het Mariabeeld een plaats op kreeg. Dit zou de aanleiding zijn geweest om het Mariabeeld voortaan ‘Sterre der Zee’ te noemen.

Terechtstelling van de veroordeelden voor het zogenaamde "verraad van Maastricht" in 1638

In 1796 werden door de toenmalige Franse overheid alle kerkelijke instellingen en kloosters opgeheven, en hun goederen in beslag genomen. Enkele broedermeesters van de Broederschap van de Sterre der Zee hebben toen, met medeweten van de paters Franciscanen, het beeld uit de kerk “gestolen”, en ondergebracht bij achtereenvolgens twee broedermeesters thuis: Maastrichter Brugstraat 6 en Tongersestraat 64. Op 31 maart 1804 werd het beeld, met toestemming van de Franciscanen, door bisschop Zaepffel van Luik toegewezen aan de Sint-Nicolaasparochie (de voorloper van de Onze Lieve Vrouw), en overgedragen aan pastoor Partouns en aan het kerkbestuur van de parochiale kerk van Sint-Nicolaas, echter onder de uitdrukkelijke ontbindende voorwaarde dat het beeld teruggegeven zou worden aan de Franciscanen, wanneer dezen in Maastricht weer een klooster zouden bouwen. Het beeld werd geplaatst in de Sint-Nicolaaskerk (op de plaats van het huidige Hotel Derlon), en verhuisde op 10 oktober 1837, mét heel de parochie, naar de Onze Lieve Vrouwekerk, die toen pas door het Ministerie van Oorlog aan het kerkbestuur was verkocht, nadat het sinds de Franse tijd een militaire bestemming had gehad, onder andere als militaire smederij! De Sint-Nicolaaskerk werd toen bouwvallig verklaard en afgebroken.

In 1853 vestigden de Franciscanen zich wederom in de stad Maastricht, en in 1859 werden hun kerk en klooster aan de Tongersestraat ingezegend. De Franciscanen vonden het nu tijd om hun miraculeus beeld terug te eisen, en hun gardiaan, Theodorus Peters, deed in de jaren 1864-1865 verwoede en herhaalde pogingen bij pastoor Raetsen van de Onze Lieve Vrouwekerk en bij het kerkbestuur, om het beeld weer terug te krijgen, conform de voorwaarden in de akte van 1804. De Franciscanen hadden in hun archief echter geen authentiek exemplaar meer van de overeenkomst, en de pastoor hield zich van de domme. De Franciscanen gingen hogerop, maar bisschop Paredis wenste geen conflicten in zijn bisdom, en verzocht de Franciscanen de zaak te laten rusten.

sterreonderwegEn zo komt het dat het beeld van Onze Lieve Vrouw “Sterre der Zee” nog altijd in de Onze Lieve Vrouwekerk van Maastricht staat. Daar stond het opgesteld in het noordertransept, op de plaats van het huidige Sint-Jozefaltaar. In 1903 werd het beeld overgebracht naar de Mérode-kapel, waar het zich nog altijd bevindt.

Het beeld van de Sterre der Zee wordt momenteel bekleed met verschillende mantels. De nieuwe blauwe mantel wordt gedragen bij plechtige feestdagen. De oude blauwe mantel wordt gedragen door het jaar, de rode mantel op lagere feestdagen en in de Paastijd. In de Vastentijd en in de Advent draagt het beeld géén mantel; dit is dan ook de meest oorspronkelijke verschijningsvorm van het beeld. In de Vasten en de Advent zijn de luiken van het retabel van het altaar van de Sterre der Zee gesloten.

De rode mantel werd in 1976 bekostigd uit giften van Maastrichtenaren, en op 2 februari 1978 aan de Sterre der Zee werd aangeboden. Op initiatief van de Wolfstraatvereniging “Aajd Mestreech” werd een prijsvraag uitgeschreven om een gedichtje samen te stellen dat op de mantel geborduurd kon worden. Het gedichtje dat door de jury, bestaande uit pastoor drs. J. Bohnen en de heren Hais Chambille en Bèr Essers, uitverkozen werd, was van de hand van Harie Loontjens:

Laot miech oonder Eure mantel kroepe

wie e keend bij meer

en mer stèllekes dao zitte

op m’n kneje, beijenteer.

Zèt Eur Keend – ‘ch höb väöl te vraoge –

effekes daan bij miech neer.


Je hebt de vereiste permissies niet om de toegevoegde bestanden aan dit bericht te zien.

_________________
Heiligenmedailles en dovotiehangers in de rommelbak... ik verzamel ze..


17 maart 2018, 14:44
Profiel WWW
Moderator
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 30 jul 2015, 09:24
Berichten: 11688
Woonplaats: Midden Nederland
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Zilveren religihangertje
Mooi verhaal Harry ! :10

Rijmpje met onbedoeld schunnige associatie, maar dat zal wel aan mij liggen :whoea:

:sd :sd

_________________
Kennis is macht - Karakter is meer


17 maart 2018, 19:01
Profiel
Avatar gebruiker

Geregistreerd: 06 jan 2018, 14:58
Berichten: 1570
Antwoord met een citaat
Bericht Re: Zilveren religihangertje
Goeie info, kunnen we wat mee :goezo:

_________________
Zij trocken ten velde, hadden den ganschen dach gezien weinich te melden,
maar arriveerden aan den eijnden der tocht met hunner zakken vol oud yzer.
En werden gepreezen als zynden waaren helden.


18 maart 2018, 04:12
Profiel
Geef de vorige berichten weer:  Sorteer op  
Antwoord op onderwerp   [ 8 berichten ] 

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 1 gast


Je mag geen nieuwe onderwerpen in dit forum plaatsen
Je mag niet antwoorden op een onderwerp in dit forum
Je mag je berichten in dit forum niet wijzigen
Je mag je berichten niet uit dit forum verwijderen
Je mag geen bijlagen toevoegen in dit forum

Ga naar:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.
phpBB.nl Vertaling - Hosted by FFXS.nl